Meestal verschijnt er na de wedstrijd van onze oriënteerders een verslag en een uitslag van de gelopen wedstrijd op de website. Die routine wil ik nu eens doorbreken met een voorbeschouwing op de wedstrijd van a.s. zaterdag in Kootwijk op het Kootwijkerzand.
Met 10 man/vrouw sterk gaan we ten strijde. En zoals het zich laat aanzien in een veld van circa 80 lopers; dat betekent toch dat 13% van het deelnemersveld uit Cialfo-atleten bestaat!.
De routes zijn gelegd op het NO-deel van het zand, een gebied waar we nog niet vaak geweest zijn.
Hei, zand en bosjes/losse bomen staan ons te wachten in een ‘heuvelachtig’ gebied; niet het makkelijkste terrein in Nederland.
Saillant detail is het feit dat de banen gelegd zijn door een oud Cialfo-atleet, Marco Mensink.
De routes variëren in moeilijkheid en afstand, van 3 km makkelijk, 5,5 km middel naar 4,5 km moeilijk en de langste afstand 8 km moeilijk.
Het verschil in makkelijk tot moeilijk is meestal het gegeven of je je weg dwars door het terrein moet afleggen of dat je snel via de paden kunt lopen. Ook de post is bij ‘moeilijk’ lastiger te vinden; je moet er bovenop lopen anders mis je hem. Bij ‘makkelijk’ kun je je meestal laten leiden door duidelijk zichtbare natuurgegevens (bv een greppel, een bosrand, een pad).

Wat is de verwachting van onze atleten?


Gijs van de Wetering loopt voor het eerst mee op de 3 makkelijk. Het goed volbrengen van de route is zijn uitdaging, de plaats doet er niet zoveel toe.
(NB Goed presteren houdt in dat je 1) alle posten hebt en pas 2) de tijd die je er over doet)
Desi en Emma van Emmerik lopen ook de 3 makkelijk. Emma heeft de laatste keren gewonnen van Desi en dus wordt het spannend wie er nu in de familie 1e is. In het klassement van de 3 mogen we beide meiden bovenin verwachten.
Op de 4,5 moeilijk gaan de meesten van ons van start. Het is ook het grootste veld van de gehele wedstrijd. Hoge verwachtingen zijn er bij Gerber Loman, gezien haar eerdere prestaties. Als junior tussen senioren en veteranen kon ze wel eens hoog eindigen; 4e plek?
Rolf van der Hulst verdedigt Cialfo bij de mannen-junioren. Ook hier 1 klasse voor junioren, senioren en veteranen. Als hij eindigt bij het 1e derde deel, dan heeft hij het goed gedaan.
Robert van der Hulst en Margrete Loman lopen ook deze afstand, maar voor hen is het goed uitlopen van de route het hoofddoel en dat moet ze lukken.
Op de 8 moeilijk vinden we Jan Witsenboer, Cor van Emmerik en Frank Mensink. Deze laatste is nog ongeslagen door de anderen, maar het verschil was de laatste keer miniem. Verwacht mag worden dat Jan zijn kans grijpt en op dit ‘loopparcours’ als 1e Cialfo-atleet gaat eindigen. Het is dan afwachten hoe de vorm bij Cor is, of hij ook over Frank heendendert of weer ‘een blokje om’ maakt.. Alle 3 zullen, naar verwachting, niet in de 1e helft van het veld eindigen.

Zaterdagavond weten we meer en zal ik daar verslag vandoen.

 

130209kootwijk