Voorjaarscursus Nordic Walking bij AV Cialfo

Dit voorjaar start er weer een Nordic Walking cursus voor beginners (techniek training) bij atletiekvereniging Cialfo in Epe. Dit gebeurt onder leiding van een door de Atletiekunie gediplomeerde trainer.

De nieuwe (techniek)cursus wordt op vier avonden gehouden van 19.00 tot 20.00/20.15 uur. De eerste les is gepland op woensdagavond 21 mei van 19.00-20.15 uur. Indien er meer mensen zijn die op een andere avond willen dan overleggen we dat. Na deze vier lessen is er aansluitend de mogelijkheid om nog (gratis) aan vier trainingen mee te doen, waar ook nog eventuele aanwijzingen betreffende de techniek zullen worden gedaan. In overleg kan dit op dinsdagavond (19.00-20.00 uur) of op vrijdagmiddag (13.30-15.00 uur of 15.30-16.30 uur) worden gedaan. Tevens is het de bedoeling, indien gewenst, om na een poosje een (gratis) herhalingsles te geven, zodat gekeken kan worden of men de techniek nog goed beheerst. Tijdens de cursus worden geen grote afstanden gelopen. Het meeste van de cursus zal worden gedaan in het bos achter de baan van Cialfo.

Nordic Walking
 
De cursus start vanaf het clubhuis van de atletiekvereniging op het Sportpark De Wachtelenberg in Epe. De kosten voor deze cursus zijn € 40,00 en daarbij is het gebruik van de Nordic Walking stokken (poles) tijdens de lessen inbegrepen en men ontvangt een leuke herinnering aan de cursus. Na afloop van elke les is er gelegenheid om nog even na te praten en wat te drinken (een kop koffie/thee na elke les is bij de prijs inbegrepen). Er is ruimte voor maximaal tien deelnemers en de cursus zal doorgaan bij minimaal drie deelnemers. Voor Cialfo leden is deelname aan de cursus gratis.

Heeft men aan het eind van de cursus de smaak te pakken of wil men nog wat langer onder begeleiding van een trainer lopen, dan is er altijd een mogelijkheid om in te stappen bij de reguliere Nordic Walking groepen van Cialfo op dinsdagavond of vrijdagmiddag. Het leuke/fijne van in een groep lopen is dat je een stuk gezelligheid hebt van je groepsgenoten, een deskundige trainer die nog aanwijzingen kan geven, indien nodig en je hebt een stok achter de deur om te gaan lopen.

Waarom Nordic Walking? Allereerst loop je lekker in de buitenlucht in de vrije natuur wat ook goed voor de geest is. Het is minder belastend dan hardlopen en je gebruikt meer spieren (bij een juiste techniek 90 % van je spieren) dan bij wandelen. Stilstand is achteruitgang. Naarmate je ouder wordt neemt je spiermassa af. Blijf je bewegen/trainen dan vertraag je die achteruitgang. Met NW train je je gehele lichaam en je kunt het overal doen en het gehele jaar door. Je lichaamshouding (rechter op lopen) en conditie (gemiddeld 25 % meer energie verbruik dan bij wandelen) verbeteren evenals je kracht, coördinatie en beweeglijkheid. Ook heeft het Nordic Walking een gunstige invloed op je bloeddruk en botdichtheid.

Om de spieren in je bovenlichaam (nek/schouder/borst/armen/buik/rug/bil) te trainen gebruik je de poles (speciale Nordic Walking stokken). Door te lopen met deze stokken neemt eventuele spanning in en rond schouders en nek af. Ondanks dat je meer energie verbruikt dan bij wandelen lijkt het toch minder zwaar te zijn.

Voor wie Nordic Walking? Voor jong en oud. In Nederland hebben veel mensen het idee dat het een sport is voor alleen oudere mensen. Dit is geen geval waar. Ook voor jongeren is het een goede sport, omdat je heel veel zaken traint. In het voormalige Oostblok trainden topatleten al met een vorm van Nordic Walking als een algehele conditietraining, omdat je er zoveel spieren mee traint. Voor mensen die herstellende zijn van een blessure of mensen met een chronische ziekte zoals reuma, artrose, Parkinson, astma of diabetes of mensen met overgewicht is Nordic Walking ook een goede sport. Ook voor vrouwen die borstkanker hebben gehad, is het een goede sport vanwege de ‘knijpbeweging’ die je maakt met je handen wordt het vocht in de armen beter afgevoerd.

Wat heb je nodig? Behalve de poles heb je een paar goede wandelschoenen (geen bergschoenen) en gemakkelijk zittende kleding nodig, eventueel aangepast aan de weersomstandigheden.

Doel Cursus? Het doel van deze cursus is om de deelnemers een goede basistechniek aan te leren en om mensen in beweging te krijgen of te houden. Een mens is tenslotte gemaakt om te bewegen, want we bewegen tegenwoordig over het algemeen veel te weinig.

Meer informatie over Nordic Walking (bij Cialfo) of over de cursus (opgave): Gerhard Stegeman, tel.: 06-30403208, Email: nordicwalking@avcialfo.nl.